Alegerea partenerului e unul din cei mai importanti pasi din viata ta (Nu e o calatorie de vacanta de cateva zile, nici un curs de specialitate de un an, nici o facultate de 4 ani ci o alegere DE O VIATA)

  1. Alege-ti un partener din poporul Lui Dumnezeu  – 2 Cor. 6:14

–          Nu fa din casatorie o metoda de Evanghelizare !

Ex. Pozitiv:

–          Avraam – porunca pentru Isaac sa nu ia o fata Canaanita: Gen. 24:3.4 (il trimite pe Eleazar nu pe Isaac, tanarul ce urmeaza sa se casatoreasca)

–          Isaac si Rebeca aceeasi porunca pentru Iacov: Gen. 28:1,2 (il trimite pe Iacov, deja prima generatie a pierdut din vedere aspectul ca, daca cel implicat emotional in relatie decide totul de unul singur, sunt sanse sa greseasca)

Ex. Negativ:

–          Iacov nu mai da aceeasi porunca, iar Iuda isi ia fata dinCanaan(si are o viata de familie distrusa): Gen. 38:2 (deja a treia generatie e interesata de parteneri din Canaan)

–          Samson: Jud. 14:3 – nesocoteste sfatul parintilor

–          Solomon: Neemia 13:26 – “femeile străine l-au târât şi pe el în păcat.” – desi a fost unul din cei mai intelepti Imparati a tuturor timpurilor

 

  1. Alege-ti un sot care sa te iubeasca (Ef. 5:25)

–          multi cred ca iubirea e un sentiment DAR iubirea e o porunca (Ioan 13:24)

 

Iubirea adevarata nu se vede la sucul de la McDonald’s ci mai degraba dupa casatorie, cand te obisnuiesti cu partenerul tau, in viata de zi cu zi.

 

Calitatile iubirii in casatorie:

–          Purtarea de grija/responsabilitatea: 1 Timotei 5:8

–          Sacrificiul: Iacov pentru Rahela: Gen. 29:20

–          Fidelitatea/credinciosia: Casatoria e un legamant/contract semnat cu juramant in ziua nuntii – infidelitatea e o uraciune inaintea Domnului – Maleahi 2:16

 

I need you because I love you NU I love you because I need you (pentru ca persoana pe care o iubesti cu adevarat e persoana fara de care nu poti trai)

  1. Alege-ti o sotie care sa te respecte (Ef. 5:33 – “and the wife must respect her husband”)

 

Daca nu-si respecta mama si tatal nu te va respecta nici pe tine !!!

 

Exemple:

RUT : Inainte sa fie respectuoasa cu Boaz, Rut a fost respectuoasa cu cei din jur:

Rut – Naomi: “Lasa-ma te rog” – Rut 2:2

Rut – slujitorul lui Boaz: “Da-mi voie sa strang…” – Rut 2:7

Rut – Boaz: Rut 2:10-13 – “ea s-a aruncat cu faţa la pământ” sau “ nu sunt nici măcar ca una din slujnicele tale”

Ce contrast intre multe fete din ziua de azi si Rut: cand s-a “apropiat” de Boaz nu a venit cu apropo-uri sau alte glume ieftine de genu: “ce ogor fain ai”, “ce stil tare ai”, sau “ce multe slujnice pe-aici, mai o sotie ti-ar lipsi”  ci a facut exact ce i-a spus Naomi, ramanand in ascultare deplina si oferind un respect aparte celui care avea sa-i devina sot

 

Sara: 1 Petru 3:5,6 – “ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei””

Ps: Pentru baieti – “Daca vrei sa fii regele meu, fa-ma sa ma simt ca oregina”

Incheiere (citat dintr-o scrisoare aparte):

In cautarea sotiei adevarate – Scrisoare catre fii mei Gabriel si Nathan Pearl,

    Nu pot sa-mi imaginez ce fel de lume va aduce ziua de maine, dar daca nu va fi Imparatia de o mie de ani, acea lume va fi si mai ostila familiei. Daca Domnul va mai zabovi suficient de mult, astfel incat voi sa va casatoriti si sa cresteti copii, taticul vostru are cateva cuvinte de sfatuire.

In primul rand, trebuie sa stiti ca femeia cu care va veti casatori va fi mama pe viata a copiilor vostri. Tot ceea ce este ea intr-un cumul de experiente din trecut va prezent in ea si in calitatea ei de mama a copiilor vostrii. Nu exista o decizie mai importanta, care sa aiba o influenta asa de mare asupra viitorului copiilor vostri, ca alegerea partenerei voastre de viata.

  Relatia dintre barbat si sotia lui are o influenta mai mare asupra copiilor decat orice alt factor. Chiar daca un cuplu isi manifesta deosebirile numai in particular, el nu poate sa ascunda defectele din fata copiilor. Retineti ca familia voastra nu va fi mai buna decat relatia pe care o aveti cu sotia voastra – mama copiilor.

    Aveti grija sa cultivati relatia cu sotia voastra. Satisfaceti-i nevoile. Faceti-o fericita. Starea ei de spirit va fi 50% din exemplul copiilor vostrii. Daca o veti iubi si o veti pretui pe sotia voastra, si copiii o vor iubi si o vor pretui. Daca veti fi un servitor pentru ea, exemplul se va traduce in experienta lor.

Cand cautati o sotie si o mama pentru copii vostri, prima insusire a ei trebuie sa fie faptul ca il iubeste pe Domnul si este o discipola a Lui. Ea trebuie sa stie sa se roage. O fata care Il considera pe Cristos un bun ce i se cuvine de la sine va avea aceeasi atitudine si fata de familia ei. Barbatul si sotia lui sunt impreuna mostenitori ai harului vietii(1. Pt. 3:27). Este nevoie de doi injugati in mod egal, pentru a trage caruta familiei in siguranta prin pustiurile ostile acestei vieti

    Un al doilea lucru ce trebuie cautat la o posibila sotie este buna dispozitie . E drept ca unii s-ar putea sa ignore complet aceasta insusire, dar eu nu pot sa accentuez indeajuns valoarea si caracterul practic al acestei calitati. O fata care e posaca si nemultumita inainte de casatorie nu se va schimba dintr-o data dupa aceea. Fiecare are incercari si necazuri. Fata fericita, vesela, a invatat sa razbeasca prin ele si sa continue sa se bucure de viata. Nici un barbat nu poate sa faca fericita o femeie posaca. Femeia care nu gaseste bucurie intr-un izvor dinauntrul ei nu o va gasi in greutatile si incercarile casatoriei si ale statutului de mama.

    Perioada cand se face curte este o gradina in toiul primaverii- totul arata promitator- dar casnicia este o gradina in august, cand incep sa se arate calitatea solului si a semintei solului, deopotriva cu grija impotriva molimei, a taciunelui si a buruienilor. Rodul pantecelui poate fi compromis inainte de germinare. Acordati mare atentie, cu rugaciune alegerii sotiei si a mamei. O fata care usor se simte jignita si plange ca sa va manevreze va fi pentru voi ca un lant de care atarna o greutate dupa ce v-ati casatorit. Buna dispozitie se vede cel mai bine atunci cand lucrurile nu sunt exact cum ii place ei sa fie.

Urmatoarea calitate de cautat este multumirea. Cand o tanara nu este multumita cu familia sau cu imprejurarile din viata ei, o schimbare a mediului si a relatiilor nu o vor face multumitoare. Multumirea nu este o reactie la mediu, ci o expresie a inimii. Evitati fata capricioasa, nemultumitoare, ursuza. Daca ea nu este plina de bucuria vietii inainte de casatorie, cu siguranta ca nu va fi nici dupa. O tanara doamna care era casatorita de mai bine de o luna i-a spus lui Debi : “Niciodata in viata mea nu m-am simtit jignita. Dar de cand m-am casatorit, ma simt mereu cu capsa pusa. Cred ca este din cauza ca acum imi plasa mai mult de acest lucru decat inainte.” Debi i-a spus : “ Nu iti pasa mai mult, ci pur si simplu crezi ca ai mai multe drepturi si, prin urmare, te astepti la mai mult.” Este de retinut ca personalitatea si temperamentul se imbunatatesc dupa casatorie. Cand ingradirile sunt indepartate, libertatea care rezulta dintr-o unire singura iti permite sa iti exprimi adevaratele sentimente. 

    Baieti, luati aminte la atitudinea fetei fata de tatal ei. N-are importanta cat de josnic este acesta, daca ea e razvratita fata de el, va fi de doua ori mai mult fata de voi. Daca vorbeste nerespectuos cu sau despre tatal ei, va proceda la fel si cu voi.
Urmatoarea calitate de cautat este harnicia creatoare . Nu va casatoriti cu o fata lenesa, delasatoare. Stand in pat, bosumflata, poate sa arate foarte imbatranita, neingrijita, smiorcaita, indolenta. Indiferent ce faceti, evitati fata lenesa. Daca vrea sa aiba pe cineva care sa o serveasca, sa se casatoreasca cu un chelner. Veti avea destula treaba cu educatia copiilor ca sa mai trebuiasca sa va educati si sotia.

    Nu va casatoriti cu fata care crede ca nu dobandeste cel mai bun lucru din lume atunci cand va dobandeste pe voi. Fata care intra in casatorie gandind ca ar fi putut face o partida mai buna nu va finiciodata multumita, intrebandu-se mereu cum ar fi fost daca…

    Ocoliti fata care este indragostita de propriul ei chip. Este mai bine se va casatoriti cu o fata simpla care e multumita sa iubeasca si sa fie iubita, decat cu una care isi va petrece timpul incercand sa isi mentina frumusetea trecatoare. Viata e prea vasta si prea incarcata ca sa o petreceti la cheremul unei femei dezamagite care se uita cu regret in oglinda. Ocoliti ca pe ciuma fata care isi urmareste propria cariera in afara caminului. Sotia trebuie sa fie “ajutorul vostru” . 

    Ultima insusire este dragostea pentru copii. O fata care nu vrea ca viata ei sa fie ingruiata de copii va suferi o rana profunda si va merge pe drumul spre nenorocire. Intr-o zi, cu voia Domnului, si voi veti avea propriii vostri copii.

 

Ps: Mesajul VIDEO care include acest studiu poate fi ascultat aici