slide-1Trăim într-o lume a terorii, a fricii, a armelor și a răzbunării.  A fi puternic azi înseamnă sa poți da cu pumnul în masă, să urli, să ameninți. A fi puternic azi înseamna să îți parchezi Q7-le pe trotuar și nimeni să nu te poată lua la rost.  Din punct de vedere feminin, a fi puternică înseamnă să ramăi în albumul de poze din mintea multor bărbați, să întorci priviri, să stârnești admirație (sau invidie) prin rochia scumpă și poșeta de sute de euro.

A fi puternic din punct de vedere creștin e însă cu totul altceva. A fi puternic creștinește înseamnă să înveți de la Dumnezeu ce înseamnă temere și cum poți să-ți îngenuchezi dușmanii.

Dacă vrei sa fii puternic, iartă.

Psalmii 130:4 “Dar la Tine este iertare, ca să fii de temut.”

 Asta m-a îngenunchiat. Asta mă face să-L privesc cu admirație și să-mi fie teamă de El. Pentru că nimic nu “ucide” ura din inima dușmanului tău decât iertarea. Asta îl ingenuchiază și îl face să te iubească.

Apoi, dacă vrei sa fii puternic, smereștete.

Psalmii 130:1 “Din fundul adâncului, Te chem, Doamne!”

Psalmistul îl striga pe Dumnezeu din groapă, pentru că doar Dumnezeu te mai poate ridica azi de acolo. Asta a făcut Isus, s-a aplecat așa de jos, încât nici o groapă unde stă azi vreun păcătos nu I se pare prea adâncă.

Mă tem de Dumnezeu. Mă apuca frica când Îl văd pe Cel Atotputernic cum își demonstrează atot-puternicia iertându-mi trecutul când putea să-mi ia firul vieții și să-mi dea drumul în hău.

Mă tem de Dumnezeu. Mă uimesc când văd pe Cel mai bogat din Univers cum coboară în iesle, colindă pe jos drumurile Iudeii, îngenunchiază în Ghetismani, ca apoi smerenia să atingă apogeul când alege să coboare în inima mea.

Mă tem de Dumnezeu. Dar și de cei care-L urmează. Așa de tare mă tem de discipolii Lui, încât aș vrea să-i am oricând prin preajmă. Pentru că nimic nu e mai scump în viața asta decât un om smerit, care iartă și știe să lege sandalele pline de praf ale celor din jur, într-o lume care crede ca stă în picioare dar care și-a pierdut demult echilibrul.

Discipolii Lui sunt puternici. Tare puternic trebuie să fii să poți să-ți permiți multe și totuși să iubești simplitatea. Să poți să te razbuni și totuși să întorci celălalt obraz. Să șii ca ai dreptate și totuși să alegi să pierzi.

Dacă vezi un om smerit, spune-i să te ia cu el. Nu te speria că lucrurile scumpe ale lumii, el nu și le permite. E prea sărac pentru ele. El are altfel de bogății. A învățat de la Cineva valoarea smereniei și tezaurul iertării. E puternic pentru că stă la umbra Celui Atotputernic!