Schiță de predică din Pilda fiului risipitor
Cum am plecat de-acasă?
1. Am plecat de-acasă ca fii și am ajuns robi. (v.12,v15)
2. Am plecat de-acasă bogați și am ajuns săraci (v. 12, v15)
3. Am plecat de-acasă sătui și am ajuns flămânzi (v.16)
Cum ne putem întoarce?
1. Te poți întoarce cu hainele de la porci, pentru că ți se va da o haină nouă (v. 22)
2. Te poți întoarce acasă cu pocaintă (părere de rau) căci vei fi primit cu milă (v.18-20)
3. Te poți întoarce acasă ca și rob pentru că tata te va primi ca fiu (v. 24) – “acest fiu al meu”
Incheiere – fragment din poezia Întoarcerea de Costache Ioanid
Pe drumul dintre lanuri şi livezi
printre câmpii cu turme şi cirezi,
sub zări cristaline transparente,
venea plângând un tinerel în zdrenţe.
Venea privind în jurul său mirat
că toate le-a ştiut şi le-a uitat…
Cărări şi plaiuri… margini de zăvoi…
i se păreau acum atât de noi.
Măslini şi rodii… gata să-nflorească…
Şi sus… acolo… casa părintească…
Şi inima începe-acum să-i bată.
Dar uite, drept în faţa lui de-odată,
aleargă… tata… către el aleargă…
Ah, pieptul parcă-i gata să se spargă…
“Copilul meu!” Şi s-au cuprins acum.
S-au sărutat şi-au plâns acolo-n drum.
– Sunt vinovat… faţă de cer… faţă de tine.
– Aduceţi iute haina cu rubine!
– Să-ţi fiu copil acum nu se mai poate…
– Puneţi-i un inel cu nestemate!
– Chiar să fiu sluga ta e-un har prea mare!
– Tîiaţi viţelul cel de sărbătoare!
– Primeşte-mă ca rob de-acum-nainte.
– Cum, tată, pot să cred că m-ai iertat?…
– Ai fost pierdut şi iarăşi te-am aflat!…
*
Prietene, aleargă-n zări! Alergă!
Sunt multe bucurii în lumea largă!
Dar când le guşti pe toate rând pe rând,
rămâi mai însetat şi mai flămând.
Ferice de acel ce-n ceasul greu
îşi aminteşte că există Dumnezeu.
Şi mai ferice de acela ce, deodată,
a înţeles că Dumnezeu e Tată!…
1.Care este casa.?
2.Care este haina si bogatiile la plecarea de acasa.?
3.Care este noua haina.?
4.Cate haine poate avea un crestin si ce bogatii insotesc fiecare haina.?
Te rog daca vrei sa imi raspunzi .Prin ce perspectiva talmacesti pilda fiului risipitor.?
Stiai ca de cele mai multe ori fii risipitori se nasc tocmai auzind talmacirea defectuoasa pe care o au unii teologi la aceasta pilda.?
Sunt mai multe interpretari, eu va voi da una din ele NU luata de la altii ci potrivit Cuvantului cum il inteleg eu:
1. Casa = statutul (si relatia cu Dumnezeu) pe care l-am avut inainte de caderea in pacat din Eden
2. Bogatiile = ceea ce a pus Dumnezeu in noi, chipul si asemanarea lui (poti fi adaugate chiar binecuvantarile lui) dar pe care le-am pierdut prin caderea in pacat.
3. Haina noua = mantuirea (statutul de fiu infiat prin jertfa Mantuitorului). Remarcati va rog ca tata l-a imbratisat INAINTE sa il trimita sa se schimbe. Poate fi realizata o paralela deosebita cu jertfa de pe cruce (El s-a facut pacat pentru noi).
4. Raspunsurile variaza in functie de contextele biblice.
Trebuie insa subliniat clar ca la masa fiul risipitor nu a intrat cu hainele de porci. Starea de pacat dupace ai fost mantuit nu e acceptata de Scriptura si e un argument foarte bun in acest context pentru cei care-si permit sa se “joace cu pocainta”.
Cu smerenie spun ca nu asta e singura interpretare, am auzit nenumarate, dar, in contextul ideilor extrase din text si enumerate mai sus cred ca interpretarea aceasta merge foarte bine pentru evanghelizare, subliniind plecarea de acasa(caderea in pacat) si revenirea(rascumpararea prin jertfa de la Calvar).
ma bucur pentru tine ,sa sti ca merge pentru evanghelizare,daca o pui in acest context cu plecarea omului din Eden ,numai ca atunci ar trebui sa inchidem ochii la faptul ca omul a fost izgonit din Eden,ceea ce in acest caz fiul nu a fost izgonit ci a plecat de buna voie.Dar se poate folosi cu succes pilda aceasta intr- o comparatie cu Adam ,dar pilda in sine are o talmacire tainica.Parintii lui Noe au fost primi care au desconspirat ce inseamna un pamant blestemat.Gen 5:29.Acea imbratisare o arata Osea,…8. Cum sa te dau, Efraime? Cum sa te predau, Israele? Cum sa-ti fac ca Admei? Cum sa te fac ca Teboimul? Mi se zbate inima in Mine si tot launtrul Mi se misca de mila!
9. Nu voi lucra dupa mania Mea aprinsa, nu voi mai nimici pe Efraim; caci Eu sunt Dumnezeu, nu un om. Eu sunt Sfantul in mijlocul tau si nu voi veni sa prapadesc…Osea 11.8,9.”””””
Dar si Ieremia …,,,,,,20. Imi este Efraim un fiu scump, un copil iubit de Mine? Caci, cand vorbesc de el, Imi aduc aminte cu gingasie de el, de aceea Imi arde inima in
Mine pentru el si voi avea mila negresit de el, zice Domnul. -Ieremia 31.20..Dar sa sti ca luand o parte din pilda si punand linga caderea lui Adam merge la evanghelizare daca ii prezent Duhul Sfant ,si ii folosita o vorbire duhovniceasca.Domnul Sa te intareasca frate.
Apreciez smerenia ta,si asta ma aduce pe pagina ta.Si cred ca Domnul are o lucrare de facut cu tine,doar staruieste in Cuvant si nu da inapoi de la Evanghelie.
De remarcat ca amandoi fii erau plecati de acasa, doar ca in scopuri diferite. Unul risipea averea altul lucra la ogor. Si apoi Luca nu spune ca e pilda, poate si seamana foarte mult cu o intamplare din viata reala.
Frate Cimm tot capitolul 15 din Luca sa născut datorită versetului 2. Pentru că fariseii și cărturarii nu concepeau Împărăție cu vameșii și păcătoșii. Fiul cel mare sunt ei Evreii pioși sănătoși care nu au trebuință de doctor, fiul care a risipit averea suntem noi neamurile si evrei trădători(păcătoși). Cred că ceea ce a vrut Isus sa scoată în evidență a fost faptul că Dumnezeu îi poate primi și pe unii și pe alții, trebuie doar să își dorească acest lucru.
Nu cred că trebuie să interpretăm casa, inelul, haina. Primul sens al întâmplării este exact ce spune ea. Un tată a avut un fiu care a cerut averea și care la întoarcerea lui a avut parte de un gest natural părintesc. Eu dacă îmi văd copilul în halul acela procedez la fel. Dar nu interpretez că inelul ar fi nu știu ce sau încălțămintea sau vițelul. Apropo cine era vițelul? Cine era sluga întrebată? Cine erau prietenii? Nu putem alegoriza totul că ajungem să ne încurcăm. Repet cred că cheia capitolului 15 este versetul 2.
Frate Ardelean Mihai ,,cred ca pentru versetul 2 le-a raspuns Isus de la versetul 3-10.Apoi daca a vazut Isus ca fariseii inca tot nu au inteles ce Si a fi zis Isus,sa le mai servesc un fel ca doua nu le-o fost deajuns.Si fariseii au stat de au servit si felul 3 dela versetul 11-32.Oare or fi fost multumiti fariseii atunci.?.Or fi avut oare talmacire fariseii la cuvintele Lui Isus atunci si astazi nu .? Ca daca stai si te gandesti chiar si ucenicii s-au mirat cum de Isus sta de vorba cu femeia Samariteanca.Problema fariseilor din Luca 15:2,o aveau si iudeiii vizavi de samariteni..Ioan 4:9.Asa este ,Luca nu zice ca este o pilda ,dar o realitate tot era ,pentru ca Isus nu vorbea basme.Mania fiului cel mare insa desconspira multe lucruri,Legea,dragostea ,lipsa unitati intre fratii,lipsa acuta a idealurilor identice.Adica fiul risipitor nu i-a fost greu sa renunte la destrabalare si sa se intoarca acasa,pe cand fiului cel mare i-a fost greu sa renunte la orgoliu capatat in el culmea in timp ce lucra ogorul tatalui sau.
Trebuie de asemenea amintit că există o diferență fundamentală între transpunere, ceea ce cred că face fratele Cristi atunci când amintește despre cum se poate pleca de acasă și cum se poate revenii și alegorie. Transpunerea fiind o ducere în timp, respectiv secolul I, până în zilele noastre fără să caute simboluri. Alegoria în schimb caută simboluri în orice. De aici cred că a plecat oarecum neînțelegerea frate cimm. Dumneavostră ați pus întrebăvi voit alegorice unei transpuneri care nu face altceva decât să caute paralelisme cu viața din timpul nostru.