Dacă Iochebeddaca creștea un câine în locul copilașului pe nume Moise probabil că ar fi rămas în Egipt toată viața.

Dacă Ana și-ar fi cumpărat un ac ca să răspundă înțepăturilor Peninăi probabil că Samuel s-ar fi născut într-o altă familie. u

Dacă David n-ar fi fost modelat în pustie nu ar fi știut să mănânce la masă cu Mefiboșet niciodată.

Dacă Iosif nu ar fi trecut prin închisoare nu ar fi plâns niciodată pe umărul fraților lui.

Duacă cei trei tineri s-ar fi închinat în valea Dura nu ar fi văzut la ce temperaturi pot rezista sfinții în cuptor cu Dumnezeu.

Dacă Daniel s-ar fi rugat la „fără frecvență” ar fi dat de niște lei care mâncau carne “la zi”. Sau poate nici n-ar fi ajuns în groapă că Diavolul oricum nu are treabă cu cei care trăiesc pocăința la FF.

Dacă fiii lui Recab ar fi zis: “s-o dus bătrânu, în sfârșit ne putem trăi viața cum vrem noi” probabil că azi în Ierihon nu ar fi fost urmași de-ai Recabiților.

Daucă Isaia ar fi zis toata viața “Vai, Vai, Vai” de alții fără să zică și “Vai de mine” probabil că n-ar fi prorocit vreodată despre “Copilul” care se va naște…

Dacă Neemia ar fi rămas la Palat fără sa plece spre Ierusalim ca să zidească cetatea ar fi rămas în istoria perșilor dar nu în istoria lui Dumnezeu…

Dacă Estera ar fi tăcut refuzând să vorbească pentru poporul ei probabil că Dumnezeu nu ar fi vorbit despre ea în Biblie niciodată.

Dacă Rut nu ar fi plecat cu soacra ei nu ar fi intrat în genealogia lui Isus.

Dacă Iov ar fi cârtit în suferință Diavolul ar fi câștigat unul din marile pariuri ale istoriei umane.

Dacă Ilie nu ar fi fost un om al rugăciunii, prorocii lui Balaal nu ar fi văzut nicio diferență între jertfe. Focul face diferența. Dumnezeu nu coboară foc peste jerfele păgânilor ci doar peste cele ale sfinților.

Dacă Elisei nu ar fi turnat apă pe mâinile lui Ilie probabil că nu ar fi primit așa putere. Mantaua puterii se dă doar la pachet cu ștergarul slujirii. Cei mai mulți vor doar prima parte a pachetului astăzi.

Dacă Iosua s-ar fi depărtat de “Cartea Legii” probabil că zidurile Ierihonului ar fi rămas și azi în picioare.

Dacă Rebeca n-ar fi știut să tragă apă din fântână probabil că Eleazar n-ar fi fost impresionat doar de frumusețea ei exterioară. Știa Eleazar că averea stăpânului trebuia încredințată unor mâini bătătorite că altfel… ar fi fost Rebeca o pacoste pentru Isaac nu o mângâiere.

———

Într-o zi pe baza a ceea ce alegem astăzi se va spune și despre noi: “Dacă…”.

Să dea Dumnezeu să se spună doar lucruri minunate de care să ne bucurăm o veșnicie întreagă…