La iesle Isus ne-a arătat cum smerenia poate învinge mândria. Ne-a arătat că cei mai mari oameni sunt de fapt cei mai mici.

La 12 ani în Templu Isus ne-a arătat că cei care-l pierd pe El ar trebui să-l caute nu la Mall, nici la rude ci la Templu. Că prezența la biserică nu ține de religie ci de relație.

În pustie Isus ne-a arătat cum poți ieși biruitor în ispite folosind Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă vrei o viață de biruință ar trebui să știi Biblia mai bine ca Diavolul. Altfel, nu te mira că iei bătaie zilnic.

În Gadara Isus ne-a arătat că sunt două tipuri de oameni posedați de Diavolul. Cei care vorbesc urât, înjură, urlă, rup hainele de pe ei și locuiesc prin cimitire. Ăștia-s cei mai puțini. Cei mai mulți sunt cei care merg zilnic la servici, sunt oameni morali, sunt mai buni ca alții și care vorbesc atât de respectuos încât spun: Te rugăm frumos Isuse pleacă de la noi. Aștia-s cei mai mulți.

În Ghetsimani Isus ne-a arătat cum prin rugăciune voința omului se poate supune în întregime voii lui Dumnezeu. Isus ne-a arătat că nu îți poate plăcea voia lui Dumnezeu până nu ai înțeles că e bună întâi. Bună, plăcută și singura voie care te poate duce la desăvârșire.

La Calvar Isus ne-a arătat cum dragostea poate învinge ura. Isus nu doar a predicat de iubire ci a murit din cauza ei. Singura lui vină a fost că ne-a iubit. Iar viața ne-a demonstrat că oamenii răsplătesc brațele deschise cu piroane. Frunțile plecate cu coroane de spini. Iar pentru vorbele frumoase îți dau oțet în schimb cu fiere.

După încă trei zile Isus ne-a arătat cum moartea este învinsă de viață. Piatra nu a fost dată la o parte ca să iasă Isus ci ca să ne arate Dumnezeu cam cât câștigă moartea când încearcă să lupte cu Viața. Adică nimic.

————

Moartea nu poate ține captivi oamenii smeriți, biruitorii în ispite, care au o viață zilnică de rugăciune, care caută părtășia cu frații și care împart dragoste în fiecare zi.

Acesta e secretul învierii.

Restul e tradiție și 112 din cauza îmbuibării. Ouă roșii și iepurași. Post de la carne dar nu de la imoralitate. Să fim mai buni că e săptămâna Paștelui. După aceea putem fi la fel de răi ca înainte ? Sau și mai și?

Ce se mai bucură Diavolul de o masă plină și o inimă goală. De stat la masă cu prietenii de Paște și de Crăciun, și prin tribunale cu dușmanii între Paște și Crăciun.

—————

Sărbători fericite să aveți. Cum au cei mai puțini. Adică sărbători pline de recunoștință pentru iertarea primită în dar. Sărbători fericite în fiecare zi.